SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA

A szellemi tulajdon körébe tartoznak a találmányok, az irodalmi és művészeti alkotások, valamint a kereskedelmi életben alkalmazott megjelölések, amelyek jogi védelmet élveznek. Ennek a jogi védelemnek végső soron az a célja, hogy egyensúlyt teremtsen a szellemi terméket megalkotó érdekei és a folyamatosan fejlődő, innovációt támogató tudományos-művészeti élet között.

A szellemi tulajdon védelme két fő terület köré csoportosul:

Az iparjogvédelem a műszaki jellegű szellemi alkotások, illetve az áruk és szolgáltatások megkülönböztetésére szolgáló megjelölések jogi védelmét biztosítja.

Ahhoz, hogy a jogi védelem ténylegesen érvényesüljön, minden esetben szükséges az iparjogvédelem tárgyát képező szellemi teljesítmény hatósági nyilvántartásba vétele.

A másik nagy terület a szerzői jog, ahol az iparjogvédelemmel ellentétben a jogi védelem fennállásához nem szükséges nyilvántartásba vétel, hiszen a szerzői jog a törvény erejénél fogva, a mű létrejöttétől kezdve automatikusan védi a szerzői műveket. Ugyan szerzői művek esetében a védelem fennállásához nincs szükség hatóság előtti nyilvántartásba vételre, de egy későbbi bizonyítás során nagy jelentőséggel bír, ha a szerző kéri művének önkéntes nyilvántartásba vételét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Az SZTNH által kiállított tanúsítvány annak bizonyítására szolgál, hogy a nyilvántartásba vett mű az akkori tartalommal már elkészült.

A szerzői művek egyéni, eredeti jellegük alapján részesülhetnek jogi védelemben. A szerzői jog főként az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat védi, de ez a védelem egyes speciális műtípusokra is kiterjed, mint például a szoftverek és az adatbázisok.

 

Miben tudok az Ön segítségére lenni a szellemi alkotások jogának területén?
  • védjegyek nemzeti, nemzetközi, illetve európai uniós nyilvántartásba vételére vonatkozó tanácsadás;
  • védjegykutatás a hivatalos nyilvántartások ellenőrzésével;
  • képviselet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) előtti eljárásokban;
  • szerzői joggal kapcsolatos szerződések véleményezése és igényérvényesítés a szerzői jogok megsértése esetén.

Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett dr. Párkai Dániel egyéni ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, amelyek az ügyféljogra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.

Elérhetőségek
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 7. földszint. 3/A
Megközelítés

Irodám az I. kerület szívében, a Vízivárosban található, így kiváló megközelíthetőséggel rendelkezik

  • tömegközlekedéssel: a Batthyány tértől 2 perc sétára, illetve a 19-es és 41-es villamosok Halász utcai megállójától 1 percre található az iroda;
  • gépjárművel: parkolás szempontjából szintén kedvező az iroda elhelyezkedése, hiszen a Bem rakparton, a Szilágyi Dezső téren, illetve a Fő utcában is könnyen található parkolóhely, ami azonban hétköznap 8:00 és 18:00 óra között díjköteles.

DR. PÁRKAI DÁNIEL 2020 | Minden jog fenntartva