INGATLANJOG

Az ingatlanok jogi sorsát érintő ügyletekről elmondható, hogy azok a klasszikus értelemben vett ügyvédi feladatok közé tartoznak, hiszen sokan ezek során kerülnek kapcsolatba ügyvéddel.

Ugyanakkor fontos látni, hogy javasolt ügyvédi segítséget kérni már az ingatlanhoz kapcsolódó ügyletek tárgyalási szakaszában is, hiszen számos olyan információra fény derülhet, ami alapvető kihatással van a később megkötendő ügyletre.

Legyen szó bármilyen ingatlanügyletről, a nulladik lépés minden esetben az adott ingatlan tulajdoni lapjának a közhiteles nyilvántartásból való lekérése, hiszen a tulajdoni lap tartalmaz minden, az ingatlan szempontjából jelentős tényt és információt.

Miben tudok az Ön segítségére lenni ingatlanhoz kapcsolódó ügyletek során?
  • ingatlan átruházási szerződések (adásvétel, ajándékozás, csere) megszerkesztése és véleményezése;
  • bérleti szerződések megszerkesztése és véleményezése;
  • Társasházak alapítása és az ehhez szükséges okiratok elkészítése (társasházi alapító okirat, szervezeti- és működési szabályzat, házirend stb.);
  • Haszonélvezet alapítására vonatkozó szerződés megszerkesztése, illetve haszonélvezet törlése iránti földhivatali eljárás;
  • Termőföld adásvételi szerződés megszerkesztése;
  • Átminősítési eljárás (ingatlan besorolásának megváltoztatására vonatkozó eljárás);
  • Egyéb, egyedi jogi vonatkozású ügyek, az Ön igényeinek megfelelően.
Hogyan zajlik egy ingatlan adásvételi ügylet lépésről-lépésre?

1

A gyors és kényelmes ügyintézés érdekében az eladói és vevői oldal részéről is szükséges a felek, az ingatlan, a fizetési ütemezés és az esetleges további információk (pl. banki hitelből történik a vételár kiegyenlítése vagy az ingatlan előzetes tehermentesítése szükséges) elektronikus úton való megküldése.

2

Az összes szükséges adat beérkezését követően kerül sor a szerződés megszerkesztésére és a tervezet minden fél részére való elektronikus megküldésére.

3

Ha a visszajelzések alapján szükséges, akkor megtörténik a szerződés véglegesítése és újabb elektronikus úton történő megküldése.

4

Az aláírás során kerül sor az összes résztvevő fél személyes okmányainak ellenőrzésére, illetve a lehető legnagyobb ügyleti biztonság elérése érdekében az aláírás napján is szükséges egy friss tulajdoni lap lekérése.

5

Az aláírásokkal egyidőben történik a szerződés ellenjegyzése, illetve sor kerül annak földhivatali benyújtására.

Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett dr. Párkai Dániel egyéni ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, amelyek az ügyféljogra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.

Elérhetőségek
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 7. földszint. 3/A
Megközelítés

Irodám az I. kerület szívében, a Vízivárosban található, így kiváló megközelíthetőséggel rendelkezik

  • tömegközlekedéssel: a Batthyány tértől 2 perc sétára, illetve a 19-es és 41-es villamosok Halász utcai megállójától 1 percre található az iroda;
  • gépjárművel: parkolás szempontjából szintén kedvező az iroda elhelyezkedése, hiszen a Bem rakparton, a Szilágyi Dezső téren, illetve a Fő utcában is könnyen található parkolóhely, ami azonban hétköznap 8:00 és 18:00 óra között díjköteles.

DR. PÁRKAI DÁNIEL 2020 | Minden jog fenntartva